Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

Verkligheten kommer ikapp IT-ansvarig pappa.

Ett barn som spelar på en ipad
Johan Holmström  |  Publicerad 2022-06-02 09:16  |  Lästid: 2 minuter

Som familjens IT-ansvarig har jag länge kommit undan med minimala insatser. Jag har dragit ut och satt i sladden igen i routern, knixat med en HDMI-kabel ibland och startat om ipads. För detta har jag betraktats som rena häxmästaren av familjen. Mitt glassiga arbete inom IT har dessutom gjort att jag sluppit annat tråkigt jobb. Ja det har varit fantastiskt. Men nu är vi på väg åt helvete.

Familjen tillämpar ett trickle down-system när det kommer till apple-produkter. Länge har det varit så att R ärvt grejer av mig. Detta har varit hanterbart. Hon sköter sitt eget apple-id och allt har funkat. Visst, ett och annat iMessage har dykt upp på fel skärm ibland, men vi är fina, gammeldags människor som inte bedrar varandra, så det har inte varit något större problem.

Plågan smög igång när äldsta sonen ville spela Minecraft. Då behövde han ett microsoft-konto. För det behövde han en mailadress. Och när vi ändå var igång ett eget apple-id. Allt måste ha egna lösenord och vissa lösenord måste vara 6 tecken, något annat 8 och något tredje innehålla ett skiljetecken. Sonens förmåga att minnas lösenord är noll, min är strax över noll och jag vågar inte spara hans lösenord i någon som helst nyckelring för då kan man ge sig fan på att något av mina egna lösenord drabbas på mystiskt vis. Spotify skulle han ha också och då fick jag först lägga om mig och R till ett familjekonto och sen behövde jag göra om allt när det visade sig att jag behövde ljuga om sonens ålder för att han skulle få höra drog-romantiserande låtar de säger fuck i.

Sen fick han ärva en mobil också. Den skulle vara kopplad till en gammal ipad. Som både sonen och R använder. Plus att gossen huxflux tröttnade på Minecraft och började med Roblox istället så det blev ett sånt konto. Varpå den andra ungen också blev sugen på Roblox och i ett ögonblick av svaghet installerades det på min egentligen heliga mobil. Här någonstans kukade allt ur fullständigt. Nu sitter alla apparater vi någonsin ägt ihop i ett stort jävla härke och jag är som en forna tiders växeltelefonist som sitter i min hytt med tusen sladdar och gråter av stress medan folk skriker på mig. Snart kommer yngsta sonen behöva en egen apple-produkt. Den kommer han få ärva i tredjehand av sin bror och ytterligare ett lager av komplexitet har därmed skapats. Jag har hemmets sämsta jobb nu och det kommer bli värre innan det vänder.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-06-06 16:29