Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

Världens bästa ryss.

Johan Holmström  |  Publicerad 2022-05-06 08:18  |  Lästid: 2 minuter

Krigsångesten är svår nu. Särskilt när kärnvapen nämns dagligen. En gång i månaden är nog max vad mitt psyke klarar av.

Någonting som jag tycker är viktigt är att rysshatet inte får blomma ut i väst. Det är en viktig del av Putins propaganda att alla i väst i grunden hatar ryssar och någon sorts ”rysk livsstil” som jag inte ens vet vad det är. Vi får inte ge honom minsta rätt här. Så ofta det går tycker jag vi ska visa att vi inte har några som helst problem med ryssar i allmänhet, utan att det är Putin och hans vidriga krig som är fel. Att sluta läsa Dostojevskij och slänga ut Tjechov-pjäser från teatrar är inte bara irrelevant utan kontraproduktivt.

Jag tror också det är dags att vi lyfter upp en specifik ryss som alltid förtjänar mer uppmärksamhet och extra mycket nu. Ryssen i fråga är Stanislav Petrov och att jag behövde googla hans namn är en stor skam, då Petrov kanske är den som gjort mest för mänskligheten av alla som någonsin levt på jorden.

Du känner troligen igen storyn i stort. 1983 jobbade Petrov på Sovjets kommandocentral för att bevaka inkommande kärnvapen från USA. Den 26 september fick han ett larm om att USA avfyrat upp till sex kärnvapenbestyckade missiler som nu var på väg mot Sovjet. Petrov hade en känsla av att det var falskt alarm. En känsla, det var allt. Men det var tillräckligt för att han skulle bryta mot givna order, strunta i det militära protokollet och inte initiera en motattack. Petrov räddade alltså sannolikt oss alla från civilisationens undergång. Finns det någon människa på jorden som inte tycker att Petrov är värd hyllningar för sitt agerande?

Nu behöver vi tyvärr Petrovs hjälp än en gång. Min idé är att en konstnär gör en mäktig staty av honom. Alla städer som vill ha en sådan staty får beställa en direkt. Statyn bör vara enkel att serieproducera, för vi behöver många omedelbart. Statyerna ställs upp över förhoppningsvis hela världen på platser värdiga en hjälte av Petrovs magnitud. Ta ner en gammal kung om det behövs. Invig statyn högtidligt. Pompa. Ståt. Kungligheter, presidenter och en massa svingulliga barn med blommor. Låt se vad Putin har att säga sin befolkning om rysshat i väst efter det.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-05-06 08:18