Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

VARFÖR HAR JAG DRUCKIT SÅ MÅNGA ÖL?

Johan Holmström  |  Publicerad 2015-10-25 18:38  |  Lästid: 2 minuter

En positiv sidoeffekt av den pågående öltrenden är att jag kommit till insikt. Jag gillar inte öl särskilt mycket. Inte så att det är äckligt, det är bara inte alls så gott att det motiverar alla de öl jag hällt i mig genom åren. Säg att tre öl av tio varit riktigt goda, fem helt ok och två äckliga. Inga supersiffror precis. Uppskattningsvis har jag ungefär samma godhetsrelation till mazariner och sådana äter jag en eller två om året. Så varför har jag då investerat så tungt i öl när de finns många andra goda drycker som tillfälligt dämpar den värsta dödsångesten precis lika effektivt?

I botten är det väl en gammal trist könsgrej. Ni vet, man har en frenulum, man dricker öl och har alltid druckit öl. Någon går till baren och frågar “Vill alla ha öl?”. Att i det läget säga “Kan du kolla om de har nåt trevligt portvin” är att rödmarkera sig som ett struligt element. Avvikande alkoholbeteende är påfrestande för den som går till baren och blir därmed ett problem för hela dryckesgruppen. En ensam frifräsare som sticker ut kanske går att hantera, men tänk hur det blir på sikt. Plötsligt kanske dryckesgruppens samtliga medlemmar har börjat göra sina egna små unika val som den stackars handlaren måste hålla reda på och sedan släpa tillbaka under svår möda. Alla drycker i sitt eget snirkliga, svårburna glas. Ett rent helvete. Jag säger inte att det är omöjligt att lösa, men det kommer bli kämpigt för  pionjärerna.

Men mitt onödiga ölkonsumerande är också en rest från tiden då jag var ute ofta och länge. Då var det en faktor att välja en dryck som det gick att dricka massor av utan att hamna på fattighuset eller bli så full att kvällen fick avbrytas prematurt i skam och vanära. Men så är det inte längre. Jag behöver inte planera mina barinköp utifrån att jag ska hålla mig flytande till fem på morgonen och sedan i alla fall i teorin kunna genomföra ett samlag. Platsen i mitt liv för en otroligt kaloririk flytande macka som jag kan dricka massor av är helt enkelt alldeles för liten i förhållande till dess godhet. Hej då öl. Eller ja, låt oss ses lite mer sällan i alla fall. Och helst inte när du är fickljummen och smakar gammal slang.

Office Lens 20151025-183518
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 17:05