Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

Tre uttryck som gärna får försvinna under sommarlovet.

Johan Holmström  |  Publicerad 2021-06-16 12:12  |  Lästid: < 1 minut

Vanligt folk. 

Så fort en politiker börjar prata om vanligt folk så vill jag inte rösta på den. Finner uttrycket förnedrande både för den som kallas vanligt folk och för den som tydligen är ovanligt folk. Menar Vänsterpartiet och SD samma människor när de pratar om vanligt folk? Troligen inte. Uselt begrepp.

Miljön.

I och med klimathotet duger det här ordet inte längre. Miljön låter som att den finns någon annanstans. Det är skogen eller isbjörnar. Vi behöver ett mer inkluderande ord som tydliggör att även vi, våra hem och våra jobb är miljön. Något i stil med ”Livsmöjligheterna” eller ”Civilisationens överlevnad”. ”Miljön” är som allra sämst i små reklamtexter som hävdar att ”miljön blir glad” av deras produkt. Särskilt i kombo med en illustration av ett muntert jordklot som gör tuppen upp. 

Ängsligt. 

Ordet i sig är alldeles utmärkt, men det används irriterande. Alla som gillar mode minsta lilla kallas ängsliga. Alla som tycker om att prova nya maträtter är ängsliga. För vissa verkar alla i hela Stockholm ängsliga. Varför skulle det vara ängsligt att vara nyfiken på nyheter? Är det då ett symtom på självsäkerhet att vara ointresserad av samtiden och omvärlden? Jag har svårt att se det. Erkänner rakt av att jag brinner extra mycket för avskaffandet av ”ängsligt” då jag själv gillar mode, nya maträtter och bor i Stockholm. Södermalm till råga på allt. 

Ha en skön sommar! Hörs i augusti någon gång.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-06-16 12:48