Annons

Mansbarnet
Johan Holmström skriver om samtidens mirakel och plågor.

Annons
 

Stanna hemma Zlatan!

Mitt fotbollsintresse har en så gott som hundraprocentig korrelation med Zlatans närvaro på plan. Redan när han var i Barcelona brukade jag stänga av i samma sekund som han blev utbytt och jag hade inga problem med om Real spöade skiten ur Barcelona så länge Zlatan bara gjorde fler mål än Messi. Så sedan Zlatan skadade sig har jag inte lyckats se mer än fem minuter av en enda fotbollsmatch. Det är en seg sport. (Något liknande hände för övrigt med Formel 1 för ett antal år sedan. Jag hade tittat troget varje söndag i flera år, till och med en del kval. Alla som sa “De kör ju bara runt, runt” avfärdade jag som fåntrattar tills jag plötsligt satt där en dag och det bara gick upp för mig att “va fan, de kör ju bara runt, runt!”)

Annons

Så det går alltså emot mitt eget intresse att skriva nedanstående text, men det måste göras. Kanske har det redan skrivits någon annanstans i någon sporttidning och i så fall får ni ursäkta. Om det inte redan framgått så har jag en del idrottsliga kunskapsluckor.

Zlatan måste säga nej till landslaget. Om han säger ja kommer han nästan säkert förstöra sitt varumärke i Sverige. Följande kan hända:

Alternativ 1. Sverige gör succé i VM och alla säger att ”vilken tur att han var med, denne världsspelare, gentleman och praktfulla geni. Utan honom hade det aldrig gått.”

Alternativ 2 är att Sverige som vanligt slungas ur turneringen på tidigt stadium och alla säger ”det är ju fan att Zlatan och hans fettiga ego ska tränga sig in och förstöra det fina helylle-spel och goa stämning som nu byggts upp. Han är slut och kass och rälig och bla bla bla.”

Det ser ju ut som ett femtio-femtio-scenario, men risken för alternativ två är nog 95%. Ju närmare VM vi kommer, desto mer kommer vi dessutom märka av en stegrande svensk hybris. Vi kommer börja höra snack om att vi kanske kan gå vidare till kvarten ”och då kan vad som helst hända”. Men vad som helst kommer inte att hända. Det blir idel örfilar och Zlatan kommer få skulden. Så hyllad som han varit i Sverige kommer fallhöjden bli den största som någonsin uppmätts. Folk vet kanske inte om det fullt ut, men de längtar efter att få snacka riktigt mycket skit om Zlatan. Vågskålarna strävar alltid efter balans. All kredd någon fått, måste kompenseras med lika mycket skitsnack så fort tillfälle ges. Så stanna hemma Zlatan, tänk på parfymförsäljningen.

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar