Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

Putin och Astras vaccinvarumärken.

Johan Holmström  |  Publicerad 2021-03-05 10:47  |  Lästid: < 1 minut

Ja det har blivit mycket vaccinsnack här på sistone, men försök själva ha en omväxlande blogg när ingenting omväxlande någonsin händer i ditt liv. Men Putin då, sicken gruvlig besvikelse han måste ha känt när västvärlden skrattade åt det ryska vaccinet.

Ryssland var alltså först med ett vaccin. Långt före alla andra. Putin frågade sina vetenskapsmän: Är det här bra grejer? De svarade utan minsta darr på rösten: Det här är riktigt bra grejer.

Så de döpte vaccinet till Sputnik, kanske det finaste, stoltaste namnet Ryssland har. Inte bara Sputnik heller, utan Sputnik V där V alltså står för victory och inte 5 som jag trodde. Sån nöjdhet var det. Dags för Putin att rädda världen och bli global hjälte! Omvärldens reaktion? Öppet hån. “Yeeeez buy nize russian vaccine, only a little radioactive, maybe grow extra arm from ztomach, skrockade hela väst med unison Borat-röst. 

Sen granskades vaccinet av väst och visade sig vara kanon. Men då hade västföretagen också släppt sina vaccin och Ryssland fick alltså exakt noll kredd för att ha varit först. Ett klockrent exempel på hur svårt det kan bli att göra business när man har ett vanskött varumärke. Om det varit en random kemist från Schweiz som uppfunnit det första vaccinet i sitt grovkök hade vi kastat oss över det.

Stackars Astra sen då. De trodde nog också de skulle rädda världen. Men i alla artiklar om dem och deras schimpans-vaccin är det rena högstadiemobbningen. Många vill alltså inte ens ha deras spruta som kan rädda dem från den dödliga farsoten som håller jorden i ett järngrepp. Inte ens gratis! Det måste vara en av de värsta sågningarna någonsin. Astra blev vaccinvärldens motsvarighet till hamburgerkedjan Clock. Trist.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-03-05 10:47