Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

När folk som gillar alkohol debatterar alkohol

4 män sitter runt ett bord där det står fyra ölglas
Johan Holmström  |  Publicerad 2022-04-22 09:19  |  Lästid: < 1 minut

För en tid sen läste jag ett debattinlägg som propagerade för söndagsöppet på Systembolaget. Som vanligt presenterades huvudargumentet som något i stil med ”Att kunna få ett glas gott vin till söndagsmiddagen”. Visst, det kanske är rimligt, men varför måste alla som tycker till om alkohol låtsas vara så vansinnigt sofistikerade när de presenterar sitt drickande?  

Allt är bara olika varianter av ”Det är så gott med ett litet, ynkligt, knappt halvfullt pytteglas Barolo till risotton” där folk försöker påskina att de aldrig dricker för att bli berusade. Nej, nej, GUD NEJ, det där är bara en liten olycklig bisak i förhållande till smaken.

Jag tror att i princip alla som dricker gör det i grunden för att bli berusade. Sen börjar många älska smaken också och filidutta med druvor och jordmåner. Men om vi hade trollat bort alkoholen ur vinet hade försäljningen naturligtvis dykt med 95% direkt. Inom ett år hade hela Frankrike varit potatis-åker.

Kanske blir det inte en särskilt bra debattartikel om resonemanget byggs på argumentet ”Ibland vill man dämpa söndagsångesten med sex rumstempererade Sofiero”, men vi kanske kan lägga oss någonstans mittemellan?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-04-25 10:40