Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

Mansbarnets gosegos-finka

Johan Holmström  |  Publicerad 2020-10-21 22:19  |  Lästid: 2 minuter

Ett jobb jag alltid drömt om är att få designa ett fängelse. Fängelsets mål skulle vara att ha högre grad av framgångsrik rehabilitering än alla andra fängelser.. Om det finns en 100-wattare i fängelsevärlden så siktar jag på att vinna den med följande enkla upplägg:

Tillsammans med specialister inom sina respektive områden skulle mitt fängelse gå mot maximalt Pinterest-mys. Mansbarnets gosegos-finka skulle det heta och ha en stor japansk trädgård. Där skulle finnas djur att pyssla om. Yoga, pool, terapi, utbildning. Absolut en glassmaskin. Allt som visar sig ha en lugnande effekt på det mänskliga psyket. Kritiken mot mitt fängelse skulle inte vara nådig: ”Vad fan! De har det ju bättre än jag!” Ja kanske. Men de är inte fria. Straffet är att inte vara fri. Jag tror det räcker.

Lärde vi oss inte det i våras, av att vara hemma så mycket? Vi fick göra precis vad vi ville hemma. Träffa kompisar, laga mat, dricka vin, ha sex och göra glass med turkisk peppar i glassmaskin. Faktiskt till och med gå ut precis hur mycket som helst. Vi hatade det ändå. Det är inte många som kommer vilja sitta inspärrade i Mansbarnets gosegosfinka, hur fina prydnadskuddar vi än kastar in. En mur är en mur och jag tror inte det gagnar någon i hela samhället att det utöver frihetsberövandet måste vara en hemsk miljö i fängelset. Människor mår inte bra i hemska miljöer. Människor som inte mår bra får det svårare att utvecklas. Det MÅSTE väl ändå vara vetenskapligt bekräftat?

Den andra omedelbara kritiken mot Mansbarnets gosegos-finka är att det hade blivit svindyrt. Jämfört med vad? Andra fängelser, absolut. Men om Mansbarnets gosegos-finka resulterar i färre återfallsförbrytare och får sin fängelse-100-wattare enligt plan bör samhälls-besparingen snabbt överstiga kostnaden för fängelset. Så jäkla dyrt är det ju inte bygga ett mysigt hus, jämfört med en massa poliser, advokater och traumatiserade brottsoffer. Kan vi prova i alla fall? Bygga ett på en  fin sjötomt, blanda ihop ett slumpmässigt urval olika brottslingar och se vad som händer med dem efteråt. Välkommen till Mansbarnets gosegos-finka – Här daltar vi med brottslingarna!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-10-22 10:28