Annons

Mansbarnet
Johan Holmström skriver om samtidens mirakel och plågor.

Annons
 

KÖTTÄTARLICENS.

Köttätande är komplicerat. Själv har jag landat i att det är moraliskt förkastligt att ha ihjäl andra kännande varelser bara för att det är gott, men mumsar vidare på deras kroppsdelar ändå, om än lite mer sällan. Sämsta typen alltså, den som fortsätter göra fel trots insikt om hur fel det är. Som att gå ner från att karate-sparka oskyldiga pensionärer rätt på höftleden varje dag till att bara göra det fredagkvällar och känna sig stolt över det.

Annons

Det stora problemet med mig och många andra köttätare är att vi är så frånkopplade tillverkningen. Vi behöver aldrig ta ställning till dödsångesten och plågan utan bara det vakuumförpackade resultatet. (Kanske vill någon nu argumentera att det finns en massa saker i samhället man inte har en aning om hur det fungerar, men det är skillnad på en ko och en marmelad eller HDMI-kabel. Att något måste dö i tillverkningen är en stor grej.)

En idé som hade löst mycket är köttätarlicens. Det skulle fungera som så att den som vill äta kött måste döda och grovslakta (Jag kan inga slakteritermer, men med grovslakta menar jag att man måste göra någon form av rejält snitt och dra ut lite läskigt innehåll innan proffsen tar över) ett djur av den typ man är intresserad av att äta. Då får man en ätlicens som gäller i två år. Vill du äta fisk? Kom och döda en fisk. Vill du äta lamm? Kom och döda ett lamm. Det borde också vara så att den som vill ha licens för att äta ekologiskt kött får åka till en sådan gård, men om du vill åt de riktigt låga priserna på fläskfilé så får du faktiskt åka till ett sånt där danskt djurkoncentrationsläger och waterboarda ihjäl en gris först. I och med köttlicensen kommer ingen längre undan kopplingen mellan köttbullen och djuret du själv dödade i slaktrummet. Mardrömmar bör infinna sig. Det slentrianmässiga köttätadet hade gått ner avsevärt, samtidigt som den som verkligen ville äta kött fick fortsätta göra så, fast med en större medvetenhet om processen. Själv hade jag nog klarat fisk och möjligen kyckling. Fois gras-licens hade jag inte ens sneglat på.

 

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar