Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

Hur svårt är fotboll?

Johan Holmström  |  Publicerad 2022-04-26 10:18  |  Lästid: 2 minuter

När jag var fem, sex år spelade jag fotboll i mindre än en termin. Det är hela karriären. Så det är inte ett dåligt knä som hindrat mig från att bli proffs så att säga. Efter att ha slutat tänkte jag aldrig mer på fotboll tills Zlatan började spela i Italien och då började jag kolla på honom. Och sen den dagen tittar jag på fotboll, ibland till och med utan att Zlatan är med och jag tycker det är helt ok kul så länge det inte blir förlängning, för mer än två timmar fotboll är på tok för mycket fotboll.

Nu ångrar jag att jag inte spelade fotboll i alla fall ett år som typ tonåring. För om jag hade minsta aning om hur det är att spela fotboll hade jag nog gillat att titta på det ännu mer. Hur svårt är det att slå ett inlägg medan man springer? Är det knepigt att hålla reda på om man är offside? Precis hur bra känns det i kroppen att göra mål? Jag har ingen aning! Därför sitter jag också framför TVn och kallar folk för sopor när de inte lyckas passa en springande spelare exakt på fötterna 50 meter bort. Så håller jag inte på när det är friidrott. Jag hånar inte en höjdhoppare som river på 2.30 för jag vet precis hur omöjligt det är att hoppa 2.30 och att vi som inte ens kan hoppa halva det ska hålla käften.

Med detta sagt tycker jag trots bristande kunskaper att det är löjligt när fotbollsspelare ska slå hörnor och anstränger sig för att lägga bollen exakt på den yttre gränsen av det anvisade lilla bollområdet (Rutan? Rundade rutan? Platsen?) Det kan inte spela någon roll med några centimeter hit eller dit på det avståndet från mål. Om jag var fotbollsproffs hade jag gjort det till min grej att helt slumpmässigt bara släppa bollen någonstans i området och sparka iväg den. Med det enkla greppet hade jag blivit den coolaste hörnläggaren i världen och alla backar hade fruktat mitt bisarra hörnpsyke.

Övrigt om fotboll: Vad är det som händer när en spelare ska sköta ett inkast och det fyra gånger av fem kommer fram en annan spelare och tar över inkastet? 

Varför avskaffades golden goal-regeln? Jag tyckte det var roligare när det var golden goal och det blev ett jäkla kutande direkt i förlängningen, istället för att behöva sitta igenom mer än 30 minuter av folk som har kramp och ligger och stretchar vaderna över hela planen. Tycker folk det kändes orättvist med golden goal? Mer orättvist än straffar?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-04-26 12:11