Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

Förlorad respekt för ekonomiavdelningen.

Kevin Malone i The Office
Johan Holmström  |  Publicerad 2022-10-07 07:33  |  Lästid: < 1 minuter

Under mina år som anställd hade jag alltid djup respekt för ekonomiavdelningen. Kanske främst för att de gav mig min lön och du muckar inte med den som har makt över din lön, men det var också för att människorna på ekonomin verkade ha sån petnoga koll på allt. Mänskliga maskiner som alltid gör rätt och riktigt. Bringar ordning i det kaos vi andra skapar. Ekonomiavdelningen var allt jag inte var men borde vara.

Vilken vecka är det? Hur deklarerar man? Varför kan man inte dra av moms på portvin? Allt visste de tystlåtna gråklädda oraklen på ekonomin. Andra kollegor kunde vara sena och glömma grejer, men inte ekonomifolket. Säger ekonomitanten att det är möte 0900 så är det fan 0900 som gäller! 

Men allt var bluff. De är också sopor, precis som vi andra. Jag skickar nuförtiden fakturor till många olika företag. Med säkert en tredjedel blir det någon form av strul. Dels kan de glömma betala. Glömma? Bara det fullständigt krossar min bild av de nitiska övermänniskorna på ekonomin. De glömmer fler fakturor än jag. Är det inte det sjukaste du någonsin hört?

Vad värre är att ibland är de missnöjda med min faktura. Jag kanske har skrivit fel arbetsnummer eller hänvisat till fel person på företaget. I sådana fall trodde jag att de ordentliga, rediga ekonomipersonerna i sin besatthet av galaktisk ordning och reda skulle kontakta mig och upplysa om felet. Men nej. Ofta låter de istället fakturan förfalla. De skiter alltså i den helt tills jag ringer och frågar. Vet ni vem som också gör så? Ett gammalt fyllo med sexton betalningsanmärkningar.

Illusionerna jag fortfarande har kvar om arbetslivet är få. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-10-31 19:19