Hoppa till innehåll

EXTRAINSATT INLÄGG TILL DIG SOM FÖRSVARAR ATT REY FATTAS BLAND STAR WARS-LEKSAKERNA.

Min grannbloggare Björn Werner är idag så fel ute att jag kände mig tvungen att avbryta blogg-semestern. Kort bakgrund: Disney väljer i stor utsträckning bort huvudkaraktären Rey när de gör Star Wars-leksaker, troligen för att hon är kvinna. Inte ens i Star Wars-monopolet får hon vara med som en av fyra karaktärer. Björn tycker att vi … Continued

Min grannbloggare Björn Werner är idag så fel ute att jag kände mig tvungen att avbryta blogg-semestern. Kort bakgrund: Disney väljer i stor utsträckning bort huvudkaraktären Rey när de gör Star Wars-leksaker, troligen för att hon är kvinna. Inte ens i Star Wars-monopolet får hon vara med som en av fyra karaktärer. Björn tycker att vi som reagerar på detta är löjliga. Som huvudargument för att vi är löjliga skriver han så här: ”Vi tar det en gång till. Företags enda uppgift är att tjäna pengar.”

Varför, Björn, skulle företag inte ha något moraliskt ansvar inför världen bara för att de vill tjäna pengar? Är den självpåtagna uppgiften att tjäna pengar så helig att den ställer sig över allt annat? Nej, det är den inte. Jag vill tjäna pengar, du vill tjäna pengar, alla vill tjäna pengar. Vi har moraliska ansvar ändå. Det blir heller inte mindre viktigt att ha moral bara för att du är gigantisk och tjänar jättemycket pengar.

Utöver det så tror jag för övrigt att Disney har fel i antagandet att uteslutandet av Rey maximerar försäljningen. Skulle småkillar välja bort Star Wars-monopol för att en karaktär är kvinna? Det har jag svårt att se. Men att småtjejer i större utsträckning skulle vilja köpa ett monopolspel där i alla fall en karaktär är kvinna, det har jag däremot lättare att se. Varför nu någon skulle vilja köpa ett monopol-spel 2016, men det lägger jag mig inte i.

Läs också

Björn Werner: Star Wars är inte diskriminerande, samhället är det

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.