Hoppa till innehåll

Ensam bloggare ger kvällstidningarna konstruktiv kritik i ganska vänligt typsnitt.

Kanske kan jag idag presentera en lösning på det eviga rasandet i kvällstidningarna, som ställer till så mycket problem. Låt oss införa ett nytt etiskt regelverk. Tidningarna måste efter regelverkets införande ställa två kontrollfrågor till alla missnöjda intervjuoffer innan rubrikerna sätts. Fråga 1 handlar om hur upprörda de tillfrågade egentligen är på en skala som … Continued

Kanske kan jag idag presentera en lösning på det eviga rasandet i kvällstidningarna, som ställer till så mycket problem. Låt oss införa ett nytt etiskt regelverk. Tidningarna måste efter regelverkets införande ställa två kontrollfrågor till alla missnöjda intervjuoffer innan rubrikerna sätts. Fråga 1 handlar om hur upprörda de tillfrågade egentligen är på en skala som sträcker sig från 1 till 5. Ett är “mild irritation”, 5 är “blint raseri”. Är det 5, ja då rasar de, inget snack om saken. Är de mindre upprörda än 5, måste rubriken rätta sig efter det.

Andra frågan handlar om hur många individer det är som då eventuellt rasar. Tidningarnas rubriker får i alla fall ofta mig att tro att det handlar om tiotusentals bärsärkar, medan själva texten sedan avslöjar att det är en handfull twittrare. Låt oss exemplifiera med professorerna som rasade mot julkalendern för att Eva Rydbergs professor-karaktär är en dålig förebild. Aftonbladets rubrik var naturligtvis “Professorer rasar mot julkalendern” Det tycker jag känns som ett rätt bra gäng riktigt förbannade forskare. Provrör som kastas mot polisen, knallgas på gator och torg etc.

Men om man läser hela texten och praktiserar det nya regelverket skulle rubriken istället tvingas lyda “Tre professorer uttrycker missnöje (och lite beröm) över nya julkalendern. Trevligare, eller hur? Bättre för alla inblandade, utom möjligen Aftonbladet.

Men man läser ju även med ögonen. Många orkar inte ens läsa utan låter bara ögonen svepa över kvällstidningssajterna för att skaffa en snabb överblick över världens pågående förfall. Tyvärr får kvällstidningarnas typsnitt och storlek på bokstäverna alla rubriker att se ut som att ryssarna precis atombombat Skansen. Även detta bör ses över. Efter att de två kontrollfrågorna ställts måste alltså rubriken sättas i ett typsnitt och storlek som motsvarar händelsens faktiska raserivärde. I fallet med de tre professorerna som uttryckte visst missnöje (och lite beröm) över julkalendern hade det då blivit ett lite tunnare, gosigare typsnitt (Kom gärna med förslag här ni som kan typsnitt) och uppemot halva storleken.

PS. Om man bortser från det journalistiska ovärdet så bör ändå en av kvällstidningarna hyllas för julens roligaste rubrik. “Oldsbergs julvrede”. Den scenen skulle jag vilja ha som oljemålning, i alla fall som den ser ut i mitt huvud. Julfriden sänker sig över Sverige, men hemma hos släkten Oldsberg är stämningen spänd. Oldsberg sitter framför granen och bara skakar av ilska. Han försöker ta en bit vörtbröd, men händerna vägrar vara något annat än vitnande knytnävar. Ett litet barn smyger oroligt bort till sin mamma. Mamma, vad är det med Oldsberg?, frågar barnet. Mamma svarar. Ingen fara mitt barn. Du bevittnar Oldsbergs julvrede. Den brukar lätta i mellandagarna. DS.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.