Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

Den våldsamma mannens favoritskämt.

Johan Holmström  |  Publicerad 2023-05-22 20:34  |  Lästid: 2 minuter

Jag tror mig ha hittat ett lackmustest för att identifiera potentiellt våldsamma män. Testet ska ske i en stillsam miljö, till exempel en uteservering mitt på dagen. Det hela är enkelt. Några blandade människor sitter vid ett bord och har lediga stolar. Blandningen kan se ut hur som helst. Män, kvinnor, barn, samhällsklasser. Det kanske äts småkakor och ingen är full. Du går fram och frågar om du kan ta en stol. 

Om det sitter en våldsam man vid bordet är det nu han stirrar hatiskt på dig under en bråkdels sekund. Blicken är så snabb och instinktiv att den går knappt att uppfatta, men träffar ändå som en istapp i reptilhjärnan. Stämningen är helt kort som att stolen är mannens bebis och du just frågat om du fick sänka den i träsket. Den svarta blicken försvinner sen lika snabbt som den kom och ersätts av er mer pillemarisk sådan. Då är det dags för själva skämtet. ”Nej vi behöver allihop”. Eller en variant på temat. Kanske ”Det kostar 1000 spänn” eller någon liknande skrattfest. Bordet skrattar artigt och så även jag. På ytan är det här en ren icke-situation. 

Men jag tror att skämtet används som en ventil för den våldsamma mannen. Under den där första  blicken hann det byggas upp en förvisso liten, men märkbar aggression, som snabbt behöver pysa ut för att inte gnaga den våldsamma mannen under dagen. Han behöver på ett socialt accepterat vis demonstrera för mig att stolen är hans, att han har absolut makt över den och således viss makt även över mig. Jag fick stolen. Ingen gjorde fel. Inget hände. Men något hände och alla kände det.

Jag kan vidare ge mig fan på att det finns en flörtig version av skämtet, som den våldsamma mannen sparar åt kvinnor han finner attraktiva. Gissningsvis bygger varianten på ”vad får jag i utbyte?”. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-05-22 20:34