Annons

Mansbarnet
Johan Holmström skriver om samtidens mirakel och plågor.

Annons
 

Blossas blunder.

Enligt min erfarenhet från års harvande i reklambranschen finns det en regel som gör gällande att ju enklare ett företags produkt är, desto mer tenderar marknadsavdelningen att vilja göra produkten komplicerad. Som att de skäms för enkelheten. Företag med komplicerade produkter är ofta av motsatt åsikt. De är så trötta på allt krångel att det vill spy och älskar därför all form av förenkling.

Annons

Utifrån denna regel drar jag slutsatsen att Blossa är ett företag som valt att krångla till sin söta juldryck man blir full av. Minns ni: För en massa år sen kom deras första kampanj med tomtar som hoppade runt och sjöng den där låten. Massiv succé. Alla nynnade på låten minst hela december. Sedan den dagen har Blossa gjort allt för att BLI AV med låten istället för att utveckla och förnya den.

Inser ni, bortskämda glögg-monster, hur svårt det är få till en kampanj med en låt som alla går och nynnar på i dagens helvetiska medieklimat? De flesta företag drömmer om sådant på nätterna. Till råga på allt var låtens hela text att man först bokstaverade varumärket och sen sa att glöggen heter varumärket!

Sången rök säkerligen för att den inte passade in i ett tjockt, genomtänkt dokument med modeller, kärnvärden, målgrupper och strategier. Inget fel med sådant i sig såklart, men den marknadsavdelning som säljer söt vinterfylla och skaffar sig en strategi som innebär att slänga bort en låt som alla gillar och som var på väg att bli en jultradition, den marknadsavdelningen har troligen skaffat sig fel strategi.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar