Annons

Mansbarnet
Johan Holmström skriver om samtidens mirakel och plågor.

Annons
 

ATT MÄTA EN KARRIÄR.

En grej som retar mig något oerhört är när människor som är födda med en massa privilegier inte fattar hur stor betydelse det har för var de befinner sig karriärmässigt som vuxna. Orimligt många verkar inte begripa vilken grej det är att ha råd att pumpa in pengar i nio misslyckade företag för att att få till en succé med det tionde. Inte bara stör detta mig personligen utan det blir ju också ett samhällsproblem när Donald Trump tror att han blivit rik på enkom list och flit och tycker att fattiga bara borde ta sig i kragen. (Extra dumt med just honom då det enligt någon säkert trovärdig person på internet visat sig att Trump varit ännu rikare om han satte in pengarna han fick av sin pappa i en indexfond och satt hemma och lekte med smurfar istället för att jobba)

Annons

Så låt oss börja använda ett mått för att mäta karriärmässig framgång. Alla människor får ett startvärde efter hur tuff utgångspunkt man har från 1 till 10. Sen får karriären ett mått från 1 till 10 och sen subtraherar vi det första värdet från det andra och vips, så vet vi hur bra du lyckats. Det här handlar alltså bara om karriär utifrån pengar och ytlig status, inte lycka och sånt.

Exempel: Ulla Päron växer upp som gatubarn i Calcutta och har ett rent helvete. Sopor till frukost och stryk till middag. Utgångsvärde 1. Hon växer upp och får fast jobb på en rullskridskofabrik. Karriärvärde 5. 5-1 är 4. Ulla Päron har alltså en framgångsfaktor på 4. Egentligen borde hon nog ha en ännu bättre siffra, då det är mycket svårare att klättra i botten av listan än i toppen, men konstruktionen av en så komplicerad lista ligger tyvärr bortom min gymnasiekompetens.

Exempel 2. Kungen föds till svensk kronprins. Utgångsvärde 10. Han växer upp och blir kung över Sverige. Karriärfaktor 10. 10-10 ger 0 i framgångsvärde. Kungen blir alltså fullständigt utskåpad av Ulla Päron. Trist för honom. Dock inte kört. Om kungen istället bestämmer sig för att sikta på en karriär som rappare ser siffrorna helt annorlunda ut. Att födas till svensk kronprins är plötsligt bara 3 som utgångsvärde. Man kan argumentera för att det är ännu sämre, men hans pengar och kändisskap är ändå en hyfsad start.  Om kungen sen bara blir någorlunda framgångsrik (Han blir en av dem som får kuta runt med 50 cent på scenen och skrika GGGGGG-Unit!, men är aldrig riktigt säker på om han kommer få ligga med någon på efterfesten) och får 7 som karriärvärde har han en Framgångsfaktor på 4. Plötsligt har kungen en karriär helt jämförbar med Ulla Pärons. Slutsats: Om kungen ska komma nånvart här i livet bör han bli rappare illa kvickt.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar