Annons

Mansbarnet
Johan Holmström skriver om samtidens mirakel och plågor.

Annons
 

ATT KÖPA NY TEKNISK APPARATUR

Bland teknik- och prylintresserade konsumenter förekommer det två skolor. De smarta som läser på ordentligt och de levnadsglada som skiter i allt. Båda skolorna föraktar den andra. Anledningen till att jag vet detta är att jag nyligen bytt sida och alltså är bekant med båda skolornas logik. Under många år läste jag alltid på som en galning oavsett om det var dags att köpa TV, kylskåp eller el-tandborste. Jag var angelägen om att varje gång genomgöra världens smartaste köp.

Annons

Så det tog mig sex månader att köpa en TV.  Alltid var det nån ny jävla modell som skulle väntas in och recenseras nånstans och jämföras med nåt annat. Eller så var det ett pris som väntades sjunka på en gammal TV när den nya kom. Uppskattningsvis tänkte jag på TV i snitt en timme om dagen under hela den här tragiska processen. Sen köpte jag en TV till sist och precis som alla andra som köpt en TV efter att först ha doktorerat i ämnet så kände jag mig bara död inombords när jag tittade på den. Det var också därför jag bytte sida.

För det finns bara korkade teknikköp. Antingen kan du lägga dig i den dyra korkade kategorin. Då blir din pryl svindyr för att den är ny och du tvingas sedan med växande ångest bevittna prisraset. Eller så kan du göra ett billigt korkat köp och istället sitta och skämmas över en föråldrad produkt vars undermåliga features aldrig slutar svika. Att läsa på är alltså slöseri med tid och kan bara sluta illa. Istället har detta blivit min arbetsmodell:

  1. Behov uppstår.
  1. Jag identifierar ett varumärke jag gillar på grund av vilken anledning som helst. Bäst reklam, finast logga, någon snygg i en film hade det, varumärket kommer från ett land jag gillar för att de brukar servera god mat där. Precis vad som helst duger.
  1. Jag går in i första bästa fysiska affär som ligger nära där min kropp för tillfället befinner sig.
  1. Första bästa försäljare som inte gör ett direkt vidrigt intryck får lura brallorna av mig efter eget samvete och förmåga.
  1. Blir jag varm i hjärtat när mina fingrar smeker produkten? Ler jag när jag tittar på den? Kan jag titta på prislappen utan att mitt ansikte förvrids till oigenkännlighet i skräck? Såld.

Genom att hålla mig lyckligt ovetande om vilken skit det är jag köper är jag alltid en nöjd konsument numera. Men än så tror jag tyvärr inte kapitalismen har att erbjuda.

unnamed

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar