Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

Angående Teslas svulstiga börsvärde.

Johan Holmström  |  Publicerad 2020-08-25 22:17  |  Lästid: 2 minuter

Under semestern läste jag nån ny liten artikel om när den första iPhone kom. En jeppe som jag tror jobbade på Nokia fick uttala sig. Han sa som brukligt typ ”Ingen kunde ana att iPhone skulle bli så populär”. Som att det var en osannolik Rocky Balboa-historia. Den myten bör dö. Sanningen är att ALLA förstod att iPhone skulle vinna utom deras konkurrenter. Direkt när jag höll i den första gången och såg att det var riktigt internet, på en stor göttig skärm, istället för nåt påhittat WAP-skit i Nokias tvåkronorsskärm, så förstod jag. Alla, som inte hade som jobb att förstå, förstod. Rocky Balboa var topptränad. Apollo Creed hade druckit tolv Falcon Export idag igen och huggit av sig armarna.

Nu känns det liknande med Tesla. Ögonbryn höjs över deras börsvärde. Nu tillhör jag inte världens två, tre främsta ekonomer, men så konstigt är det väl inte att aktien är dyr? Så fort man sätter sig i en Tesla så blir det uppenbart att det är något annat än helt nya Audi Trabant för sju basbelopp och alla andra exakt likadana bilar. Man behöver inte ens gilla Tesla för att förstå att ett företag som radikalt förändrar en marknad och snabbt får en växande skara fanatiska kunder verkar ha något på gång framåt. Är det inte mer chockerande att de gamla bilmärkena fortfarande går så pass bra som de gör på börsen? ”Ååååh nu kommer det en ny fossilbil för 500.000 som ser exakt likadan ut som alla andra, fast mugghållaren är större och finns i blått. Det företaget vill jag investera i för framtiden”. Alla påstår sig förvisso ha någon sorts Tesla-dödare på gång, vilket år som helst tydligen, men Teslan de tänker döda börjar redan bli gammal och jag förmodar att inte alla på Tesla tagit ledigt från att hitta på nya saker. Inte ens VW med alla sina miljarders miljarder verkar ha lyckats något vidare. ID3 blev inte så billig, laddnätverket är kass och mjukvaran måste patchas ”inom sex månader”, som att hela bilen är ett paniksläppt Playstation-spel.

Det enda en Tesla-hatare hatar mer än Tesla är nog jämförelsen med iPhone. Men när jag hör texten läggas ut om hur dålig räckvidd bilen har på vintern eller att det finns en trasig laddstolpe i Medelpad, känns det som att jag tidsrest in i Nokias styrelserum och får lyssna till snacket om hur viktigt det ändå är med fysiska knappar och ett nerbantat hittepå-internet som inte drar för mycket ström. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar