Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

Åldringarna är de enda som kan rädda mig från Apple Watch.

Johan Holmström  |  Publicerad 2023-04-26 10:42  |  Lästid: 2 minuter

Det finns ett Seinfeld-avsnitt där George börjar gå med mjukisbyxor på stan och Jerry upplyser honom om att det han nu signalerar till omvärlden är att han gett upp. Om han inte ens är beredd att göra den lilla ansträngningen, att inför offentlighetens ögon bära aningen mindre bekväma byxor i icke 100% mjukt material några timmar om dagen, vad säger det då om hans ambitioner och livslust? Dagens motsvarighet till detta är Apple Watch. En helt överlägsen klocka, på samma sätt som mjukisrör alltid varit de rationellt sett bästa byxorna, pga sin bekvämlighet. Men jesus vad trist klockjäveln är. Hur folk än kämpar, med sina färgkombinationer och band, så ser det bara likadant ut på alla armar.

Idag kan vi med huvudet högt bära mjukisar på stadens gator. Där gav vi upp som samhälle. Inom kort är det tyvärr dags att vi på samma vis ger upp inför Apple Watch. En gång om året släpps en ny och bättre. En gång om året är det alltså ytterligare några procent gammelklockägare som resignerar inför de nya finesserna.

Klockentusiaster hävdar att det här inte är något nytt. Sedan flera decennier har en digitalklocka för 200 kronor rent objektivt varit bättre än en väsentligt dyrare analog klocka, men klockbranschen har ändå rumlat vidare. Sant, men Apple Watch är annorlunda. Digtalklockan visade förvisso tiden mer exakt än den analoga och hade fina mellanstadie-coola finesser, men det räckte inte för att spöa den analoga klockans lyxiga känsla, hantverksrunk och hej och hå. Apple Watch  har en helt annan utvecklingskurva och alla konsumenter har en gräns för hur mycket sämre en mer genuin produkt får vara för att ändå vara valbar. Det är säkert trivsamt att köra runt i en gammal Jaguar också, men den är för sopig för de flesta av oss. (Vissa dårar drömmer om att fuska sig runt problemet och bära två klockor samtidigt, alltså en Apple Watch som gör jobbet och en analog som skrytpjäs, men om det blir socialt accepterat att göra på det viset, är det helt över för oss som civilisation.)

Kanske redan nästa år ska Apple Watch hålla koll på blodvärden åt dig, veta när det är dags att äta och när du kan köra bil efter att ha druckit alkohol. Där går jag sannolikt över till team Costanza för att aldrig mer återvända. Det finns dock en faktor kvar som kan rädda oss allihop. Flera i min omgivning har nämnt att de funderar på att köpa Apple Watch till sina skröpliga föräldrar, så att den ska hålla koll på hjärtat åt dem och ringa 112 när de ramlar och bryter lemmarna. Här har vi en potentiell game changer för hela branschen! Varje gamling jag ser nästa vinter, liggandes på en isfläck på trottoaren virrigt gormande in i sin Apple Watch med sportloop, kommer förlänga den analoga klockans glansdagar minst tre år.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-26 10:42