Mansbarnet

Mansbarnet

Mansbarnet

Johan Holmströms blogg om samtidens trivialiteter.

AITA som skyller den repade hyrbilen på min fru? 

Johan Holmström  |  Publicerad 2022-08-30 07:50  |  Lästid: 2 minuter

Det största grälet jag och R hade i somras hände i en pittoresk fransk by. Vi hade hyrt en bil och nu hade bilen repats i en parkeringssituation. Jag körde ( R har inget körkort ) men menar att det ändå var hennes fel att bilen repades. Hon accepterar inte detta. Nu tänker jag efter bästa förmåga lägga fram mitt case och så får ni avgöra. 

Jag vill direkt erkänna att det här inte på långa vägar var min första repade hyrbil. Att jag har vissa brister som förare i trånga sydeuropeiska byar är uppenbart och alla tidigare hyrbilsrepor och/eller bucklor har varit hundra procent mitt fel. Men! Den här gången var det annorlunda!

Bilen skulle backas in på en trång uppfart bredvid en annan bil. Backigt och jävligt såklart. Situationen komplicerades ytterligare av att det låg en stor hemsk sten och liksom stack ut från ena väggen. Jag begrep direkt att stenen utgjorde en säkerhetsrisk och bad R gå ut och titta och vifta mig rätt. Så här långt är vi överens om händelseförloppet.

Jag hävdar sedan att jag på ett tydligt och pedagogiskt sätt förmedlade att hon kunde skita i att kolla på bilens vänstersida, där den andra bilen stod, för den såg jag tydligt i backspegeln. Hennes fokus skulle vara laserinriktat på den hemska stenen. Vi är överens om att själva förmedlandet av information i viss mån ägde rum, men inte om tydligheten i mitt framförande. 

Så hon skuttade runt som en skadeskjuten kaja och skrek och viftade hit och dit. En allmänt vimsig show som gjorde mer skada än nytta. Jag glodde ändå stint för att försöka få någon som helst vägledning av det spretiga semaforerandet, men det gick åt helvete. Bilen drog i stenen och skrapade upp 30 cm. Som van hyrbilsrepare uppskattade jag skadan till 300 euro, vilket det också blev exakt.

Själva knäckfrågan: Jag menar att så fort en assistent går ut för att hålla reda på hinder och assistera föraren så är assistenten ansvarig för uppstådda olyckor. Ej ekonomiskt kanske, men moraliskt. Om assistenten till exempel ska hålla reda på hur långt man kan backa mot en stenmur och bilen sen ändå backar in i muren på grund av dålig guidning, så är det assistentens fel snarare än förarens. 

R ville inte ta skulden. Istället inledde hon ett astrologiskt resonemang om att jag som våg är besatt av rättvisa och skuldfördelning och hur irriterande det är. Den mer verklighetsförankrade delen av hennes anförande bygger på att hon viftar efter bästa förmåga och om jag inte gillar kvaliteten på viftandet så är det mitt problem. 

Fan nu när jag skriver känns det som att det kanske var lite mitt fel ändå. Det hela var mycket tydligare i mitt huvud innan jag började skriva. Är jag the asshole? 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-08-30 07:50